Hormoon Yoga

Hormonen als basis van een gezond leven

Hormoon Yoga

Er bestaat een verband tussen de hormonale regeling en de regeling door het zenuwstelsel van het lichaam

Hormonen zijn organische stoffen die in bepaalde klieren in zeer kleine hoeveelheden worden gevormd en door het bloed worden vervoerd om op een andere plek werkzaam. Met yoga acteren we de doorbloeding in het lichaam. Je lichaam en daarmee je leven wordt geregeerd door hormonen. Menstruatie, fertiliteit, overgang en menopauze kunnen zonder problemen verlopen. Maar helaas gebeurt vaak het omgekeerde. Pijnlijke onregelmatige menstruatie, flinke PMS, een langdurige intense overgang en allerlei meno- en postmenopausale ongemakken, zijn dan het gevolg. Je kunt voor alles pillen krijgen, maar helaas veelal met vervelende bijwerkingen waarbij de kuur soms erger is dan de kwaal.

Wat heerlijk dat er vanuit de yoga allerlei technieken beschikbaar zijn om je lichaam en geest te ondersteunen en om ongemakken te lijf te gaan. Mijn nieuwsgierigheid in de hormoonhuishouding ontstond na de geboorte van mijn dochter. Het was een zwangerschap die niet via natuurlijke weg kon ontstaan. Ik kwam terecht in België en ging het Mesa Tesa ICSI traject in. Je kunt je niet voorbereiden op wat zo een hoeveelheid hormonen lichamelijk en geestelijk met je doet. Nog buiten het feit dat iedereen anders op hormonen reageert.

Na een half jaar was ik lekgeprikt door hormonen spuiten, onderging ik teleurstellingen en moest ik mezelf iedere dag een flinke dosis peptalk geven en veel bewegen om mijn hoofd zo rustig mogelijk te houden.

Hormonen zijn niet te onderschatten, ze kunnen grillig zijn en bepalen hoe jij je voelt, zo ontdekte ik. En toch heb ik het ervoor over gehad, want ik kan mij geen dag zonder mijn mooie lieve dochter – inmiddels 17 jaar – voorstellen.

Tijdens de yogalessen die ik destijds volgde, waren hormonen een terugkerend thema. Ik vond het buitengewoon interessant en volgde een aantal workshops Hormoon Yoga. Daar hoorde ik veel over hoe vrouwen getergd werden door migraine. Omdat ik hierover meer wilde weten, startte ik de opleiding Trainer Hormoonfactor bij Sonnevelt Opleidingen. Ik leerde dat Fusion Hormoonyoga een combinatie is van Qigong, yoga en meridianen. De klassieke hormoonyoga is gebaseerd op de methode van Dinah Rodriques, een methode om door gerichte specifieke oefeningen en ademhalingsoefeningen met een energiegeleiding, de hormoonklieren aan te sporen optimaal te gaan functioneren.

De methode van Aviva Steiner is een gelijkwaardige methode die ritmisch en diep inwerkt op de bekkenorganen waardoor de doorbloeding optimaal wordt. Zo worden de verschijnselen van PMS, onvruchtbaarheid en overgang geminimaliseerd. In de Fusion Hormoon Yoga gebruik je beide methodes en breid je die verder uit. Er is veel aandacht voor stressreductie, omdat stress en hormonen niet samengaan.