Yin Yoga

Yin Yoga is een zachte vorm van Yoga

Yin Yoga

Na mijn eerste kennismaking met Yin Yoga, was ik geraakt door deze geheel eigen stijl van yoga.
Yin Yoga is een zachte vorm van yoga. De houdingen worden passief en zonder krachtinspanning gedaan. De bedoeling is dat je niet alleen je spieren, maar ook de dieper liggende lagen van je lichaam, zoals het bindweefselvlies (fascia) aanspreekt. Het bindweefsel bevindt zich verspreid over onze hele lichaam. Het bindweefsel omhult beenderen, gewrichten, pezen, spieren, banden en zenuwbanen.

Tijdens het beoefenen van Yin Yoga houd je elke houding drie tot vijf minuten aan. Door lang stil te blijven in dezelfde houding wordt chi-stroom weer in balans gebracht. Een groot voordeel van Yin Yoga is dat gewrichten weer soepeler worden. Deze yogavorm is ook zeer effectief bij rugklachten. Rugpijn is in de westerse wereld een volksziekte geworden. Door het vele zitten komt de wervelkolom in de verdrukking. Rugpijn komt bijna nooit uit de wervelkolom zelf, maar meer vanuit het omliggende bindweefselvlies, waar veel informatie ligt opgeslagen. Jarenlange pijn bijvoorbeeld. Door dit vlies met zachte oprekking steeds opnieuw aan te spreken, zal dit op de duur ook een positief effect hebben op eventuele pijn. Pijn wordt zachter en kan soms helemaal verdwijnen.

De Chinese geneeskunde noemt de energiebanen waar chi (levensenergie) doorheen stroomt, meridianen. Deze meridianen zijn verbonden met de organen. Door langdurig een houding aan te houden, stimuleer en zuiver je de meridianen. Het effect van Yin Yoga wordt ook wel vergeleken met dat van acupunctuur. Als je angst hebt voor naalden kan Yin Yoga daarom een waardevol alternatief zijn.

Bij een houding in de Yin Yoga begint het lichaam zich na ongeveer anderhalve minuut te openen en geeft dan langzaam haar weerstand tegen de rekking op. Doordat je je lichaam stil houdt, zul je ook steeds rustiger gaan ademen. Dat brengt vervolgens je geest tot meer stilte. Bij Yin Yoga is er geen goed of fout, elk lichaam is immers uniek. Wat voor de één goed is, kan voor de ander niet goed zijn. En dus is Yin Yoga vooral een kwestie van luisterend voelen en voelend luisteren naar de signalen van je eigen lichaam. Ontdek waar jouw grens zit en activeer en vertrouw op het herstellende vermogen van je lichaam.